top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıV. Yavuz Tokgöz

Hamilelikte Seyahat, Egzersiz ve Çalışma

Güncelleme tarihi: 26 Haz 2022




Neyi farklı yapmalıyım ?



Seyahat

Hamileliğiniz boyunca araba kullanabilir ve araba ile seyahat edebilirsiniz. Ancak araba ile seyahat ederken şunlar önemlidir:

· Emniyet kemerinizi her zaman takın. Omuz kemeri göğüsleriniz arasında ve karnınızın yanından geçmelidir. Kucak kemeri karnınızın altından geçmelidir.
· Uzun yolculuklarda bol bol mola verin. Yürümek ve bacaklarınızı esnetmek için sık sık durduğunuzdan emin olun. Bu, tehlikeli olabilecek kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olur.
· Aracın hava yastıklarını açık tutunuz.

Hamilelik sırasında uçakla da seyahat edebilirsiniz. Ancak hamileliğinizin sonlarına doğru uçmayı planlıyorsanız, havayoluna danışın. Çoğu hava yolu şirketi, hamileliğin son ayında insanların uçmasına izin vermez.

Uzun uçuşlar sırasında, otururken pozisyonunuzu değiştirdiğinizden ve bacaklarınızı ve ayaklarınızı sık sık hareket ettirdiğinizden emin olun. Ayrıca, güvenli olduğunda ayağa kalkmalı ve hareket etmelisiniz. Bu, bacaklarınızda kan pıhtılarının oluşmasını önleyebilir.

Başka bir ülkeye seyahat etmeyi planlıyorsanız, doktorunuza bildirin. Bazı ülkelerde enfeksiyon bir endişe kaynağıdır. Doktorunuza güvenle oraya gidip gidemeyeceğinizi sorun. Örneğin, birçok sağlık hizmeti sağlayıcısı, hamile kişilerin dünyada sıtma veya Zika virüsünün yaygın olduğu yerlere seyahat etmemesini önermektedir.


Egzersiz

Tüm yetişkinlerin haftanın tamamında veya çoğu gününde en az 30 dakika egzersiz yapması önerilmektedir. Buna hamile olan bayanlar da dahildir.

Egzersizin hamilelikte birçok faydası vardır. Ruh halinize, enerji seviyenize ve uykunuza yardımcı olabilir. Ayrıca kabızlık, şişkinlik, şişme ve sırt ağrısı gibi hamilelik semptomlarına da yardımcı olabilir.
Sizin için doğru olan egzersiz türü, mevcut hamileliğinize, geçmiş hamileliklerinize ve hamile kalmadan önce ne kadar aktif olduğunuza bağlıdır.

Genel olarak hamilelik sırasında iyi bir egzersiz türü olarak yürüme ve yüzme önerilebilir. Hamilelik sırasında, kolayca düşebileceğiniz veya karnınızı incitebileceğiniz aktivitelerden kaçınmalısınız. Bunlara hokey, futbol, basketbol, binicilik, yokuş aşağı kayak ve jimnastik dahildir.





Güvenli bir şekilde egzersiz yapmak için şunları yapmalısınız:
· Sırt üstü yatmaktan kaçının (hamileliğin ilk 3 ayından sonra)
· Yavaş başlayın ve aktivite seviyenizi yavaşça artırın
· Sıcak veya nemli havalarda egzersiz yapmaktan kaçının
· Bol su için
· Göğüslerinizi destekleyen bir sutyen giyin
· Nefes darlığı çekiyorsanız ve kolayca konuşamıyorsanız egzersiz yapmayı bırakın.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz egzersiz yapmayı bırakmalı ve doktorunuza veya ebenize bildirmelisiniz:
· Vajinadan kanama
· Solumada zorluk
· Baş dönmesi veya sersemlik hissi
· Baş ağrısı veya göğüs ağrısı
· Kas zayıflığı
· Kasılmalar
· Vajinadan sıvı sızması
· Bacak şişmesi, ağrı, kızarıklık veya sıcaklık
· Bebeğinizin hareketlerini her zamanki gibi hissetmemek




Çalışma

Çalışmayı bırakıp bırakmamanız sağlığınıza, bebeğinizin sağlığına ve işinizin içeriğine bağlıdır.

Hamilelik sırasında herhangi bir sorunu olmayan kişiler genellikle doğuma kadar çalışabilirler. Ama işinize ve ne içerdiğine bağlı.

Her işverenin, işyerinde kullanılan maddelerin kimyasal özellikleri ve sağlığa etkileri hakkında bilgi içeren bir Malzeme Güvenlik Bilgi Formu vardır. Kimyasallar veya diğer toksik maddelerle veya bunların yakınında çalışıyorsanız, bu çalışma sayfasını okumalı ve doktorunuzla görüşmelisiniz.



Cinsel İlişki

Normal bir hamilelik sırasında cinsel ilişki için bir engel bulunmamaktadır.
bottom of page